Verslag Muziekoptreden Track Your Sound
Naam: Lucas Claustra
Klas: V4B
Naam orkest:
De muzikanten kwamen uit het Rotterdams philharmonisch orkest.
Bezetting (instrumenten):
Het was een kwartet dat bestond uit twee violen, een altviool en een cello. De violen werden bespeeld door Loortje van den Brink en Wim Ruitenbeek. De altviool werd bespeeld door Galahad Samson en de cello werd bespeeld door Carla Schrijner.
Locatie
1. Waar was het?
Het concert vond plaats in de aula van de school GSR.
2/3. Vond je dat een goede keuze? En waarom?
Nee, ik vond dat geen goede keuze. Meestal zit een orkest op een podium zodat je ze goed kan zien. Nu zat het orkest voor het podium omdat op het podium de film werd vertoont. Het was wel een handige locatie aangezien mensen nu niet ver hoefden te reizen maar het was wel een minder leuke locatie. De aula vind ik namelijk niet mooi en een orkest zie je meestal op een mooi podium, zoals in De Doelen.
Het doel van het concert
4. Wat was de opzet/ het idee van de uitvoering?
Het idee van de uitvoering was dat het kwartet van het philharmonisch orkest de muziek van de film live speelde. Iedereen had tijdens de module van Track Your Sound een film gemaakt en gekozen welke muziek daar bij hoorde. Het orkest ging die muziek live spelen en probeerde de invloed van klassieke muziek te laten zien.
5. Is volgens jou de opzet geslaagd? Waarom wel/niet?
De opzet is volgens mij niet helemaal geslaagd maar ook niet helemaal mislukt. Het orkest speelde erg goed. Ze waren zo goed op elkaar ingespeeld dat ze het vrijwel foutloos konden spelen. Ik vond de meeste klassieke stukken wel mooi maar ze stonden vaak los van de filmscènes. Er zijn maar weinig films waar alleen klassieke muziek wordt gebruikt tijdens de film. Klassieke muziek kan niet alle emoties even goed overbrengen. Hier was dat ook zo.
6. Lukte het het orkest om over te brengen wat ze volgens jou wilden overbrengen? Waarom wel/niet?
Dat verschilde per scène. Het orkest wilde door middel van klassieke muziek de emoties uit de film versterken of laten zien. Bij droevige emoties zoals eenzaamheid en verdriet lukte dat wel. Bij de emoties blij lukte dat voor mij minder. Het is het orkest dus gedeeltelijk gelukt om de emoties over te brengen.
Beschrijving
7. Hoe zag het concert er uit?
Het concert vond plaat in de aula. Op het podium hing het scherm waar de film zich afspeelde. Voor het podium aan de zijkant van het scherm zat het orkest. Ze zaten in een halve kring waardoor het publiek ze allemaal kon zien maar waardoor zij ook elkaar konden zien. Het orkest was netjes gekleed in het zwart. Er werd geen gebruik gemaakt van podiumbelichting maar dat was ook niet nodig. Het belangrijkste onderdeel van het concert was denk ik de film. De film werd in het midden afgespeeld en het orkest zat een beetje aan de zijkant. Waarschijnlijk zaten ze aan de zijkant om de aandacht vooral op de film te richten. Er was niet heel veel interactie met het publiek. Dat heb je denk ik ook minder bij een klassiek concert.
De uitvoering
8. Waar ging het concert over?
De film ging over Brian. Hij was de hoofdpersoon. De muziek werd afgespeeld om de emoties van Brian te versterken dus ik denk dat het thema van het concert Brian is.
9. Wat is de vorm?
De vorm van het concert is achtergrondmuziek. Het concert werd gebruikt om de emoties uit de film over te brengen. De kostuums stonden niet echt in relatie met de film.
10. Was de muziek instrumentaal, vocaal of beide?
Instrumentaal.
11. Welke instrumenten worden er gebruikt?
Er werd gebruik gemaakt van violen, een altviool en een cello.
12. Wat was de sfeer of stemming van de muziek?
Dat verschilde per scène. Als er in de film een vrolijke scène was, was de muziek ook vrolijk. Maar wanneer er een droevige scène was, was de muziek ook droevig.
13. Wat is het verband tussen de filmscènes en de muziek. Noem een voorbeeld wanneer het voor jou helemaal klopte en wanneer niet. Schrijf erbij waarom je dat vindt.
Toen Brain aan het wachten was in het ziekenhuis paste de muziek er helemaal bij. Het was een droevig muziekje en je voelde de onrust tijdens het wachten. Een scène die niet overeenkwam met de muziek was de scène dat Brain aan het boksen was met Martijn. Ik zou daar niet zo snel klassieke muziek onder zetten.
14. Wat is de oorspronkelijke functie van de muziek? Vind je de toepassing als filmmuziek terecht of niet? Onderbouw je antwoord.
De oorspronkelijke functie van muziek is het overbrengen van emoties en mensen amuseren. De toepassing als filmmuziek vind ik terecht. Zonder filmmuziek zouden films saai zijn. De emoties worden dan minder goed overgebracht en dat maakt het minder leuk.
15. Tot welk genre behoort de opvoering?
Het genre van de opvoering is klassiek.
16. Geef zo veel mogelijk achtergrondinformatie over dirigent, solisten, orkest of groep.
In het Rotterdams philharmonisch orkest spelen mensen met heel veel verschillende nationaliteiten. Bij ons concert was geen dirigent aanwezig. Hieronder staat wat informatie over de muziekkanten uit het kwartet.
Carla Schrijner is geboren in Arnhem en is in dienst sinds 1 september 1995.
Wim Ruitenbeek is geboren in Harderwijk en is in dienst sinds 1 januari 2011.
Loortje van Den Brink is geboren in Eindhoven en is in dienst sinds 1 januari 2008.
Galahad Samson is geboren in Den Haag en is in dienst sinds 1 augustus 2007.
Luisterwijzer Muziek
17. Wat hoor je: welk aspect van de muziek trekt veel aandacht?
-Melodie
-Dynamiek
-Klankkleur
-Harmonie
-Ritme
-Instrumentatie
Voor mij trekken dynamiek en harmonie de meeste aandacht.
18. Hoe komt het dat dat de aandacht trekt?
De instrumenten uit het kwartet klinken erg harmonieus samen en de muziekkanten laten de dynamiek goed horen.
19. Wat hoor je? Geef karakterisering van sfeer of stemming van de muziek onder één scène.
De scène dat Brain aan het wachten was in het ziekenhuis. De muziek was nogal dreigend en onrustig. Je werd zelf bijna ook ongeduldig van het wachten. De dynamiek veroorzaakte dat vooral.
20. Kies uit:
-Somber, plechtig of rustig
-Dreigend of mysterieus
-Heftig, chaotisch of vrolijk
Ik kies voor 'heftig, chaotisch of vrolijk'.
21. Wat veroorzaakt die sfeer of stemming?
De muziek word snel en luid gespeeld.
22. Inhoud: wat is het verband tussen film en muziek? Kies één scène en leg uit waarom de muziek passend is.
Toen Brain aan het wachten was in het ziekenhuis paste de muziek er helemaal bij. Het was een droevig muziekje en je voelde de onrust tijdens het wachten.
23.Betekenis: welke betekenis of functie heeft de muziek volgens jou? Waarom?
De functie van muziek is emoties overbrengen. Door de muziek werden de emoties uit de film namelijk versterkt.
Mijn ervaring
Ik had eerst niet heel veel zin in het concert en het begin vond ik ook niet heel bijzonder. Dat komt omdat ik het grootste deel van de film de relatie met de muziek niet voelde. Ik zou liever naar een normaal concert gaan van het Rotterdams philharmonisch orkest. De muziekkanten van het kwartet speelden wel erg goed waardoor het iets leuker was. Het geluid van de film ging soms dwars door de muziek heen wat ik ook niet heel mooi vond. Aan het einde kwamen scènes die beter overeenkwamen met de muziek. Daardoor vond ik het concert uiteindelijk nog wel leuk.
Maak jouw eigen website met JouwWeb